Δ2

Εργαστήριο αφήγησης

Την Παρασκευή 20 Μαΐου2022 πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο που απευθυνόταν σε μαθητές Δ΄ τάξης Δημοτικού, από τους εκπαιδευτικούς: Αχιλλέα Τσαγκρή, Ζέτα Αδαμοπούλου και Μαρία Μπίρμπα.

Αρχικά οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να αφηγηθούν απλές και γνώριμες ιστορίες που σχετίζονταν κυρίως με προσωπικά βιώματα, λαϊκά παραμύθια και μύθους. Έπειτα, εξασκήθηκαν να συνδυάζουν λέξεις, λειτουργίες και καταστάσεις, με όπλο την φαντασία τους. Τελικά, χρησιμοποιώντας τους θεμέλιους λίθους των ιστοριών, δηλαδή τον ήρωα, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει, τον ανταγωνιστή του και τον τόπο που διαδραματίζεται η όλη ιστορία, κατασκεύασαν δικές τους ιστορίες, ιδιαίτερα διασκεδαστικές, τις οποίες και αφηγήθηκαν με ζωντάνια και παραστατικότητα.

Σκοπός της δράσης ήταν να βιώσουν οι μαθητές ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να επινοήσει μία ιστορία και να την αφηγηθεί. Έτσι, τα παιδιά άρχισαν να πλέκουν ιστορίες και να αντιλαμβάνονται τη δύναμη της Λέξης: όπως λέει και ο Gianni Rodari, με τον ίδιο τρόπο που ρίχνεις σε μια λίμνη μια πέτρα και δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους οι οποίοι συνεχώς μεγαλώνοντας καλούν στη ζωή και εμπλέκουν στην κίνησή τους το νούφαρο και την καλαμιά, τη χάρτινη βαρκούλα και τον φελλό του ψαρά, αναγκάζοντάς τα να αντιδράσουν και να έρθουν σε σχέση μεταξύ τους, έτσι και όταν ρίχνεις μια λέξη στο μυαλό τυχαία, προκαλεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων εμπλέκοντας ήχους και εικόνες, αναλογίες και αναμνήσεις, σημασίες και όνειρα, σε μια κίνηση που εμπλέκει την εμπειρία και τη μνήμη, τη φαντασία και το ασυνείδητο.